OBIŠLI SMO RADOVE NA ODLAGALIŠTU LEĆ: Krajobraznom sanacijom uskoro više ništa neće biti isto

Na gradilištu na kojem su početkom listopada prošle godine započeli radovi na sanaciji odlagališta neopasnog otpada Leć u Vodicama kroz nekoliko mjeseci neće biti nikakve naznake o bivšem deponiju.

Naime, planirano je da kompletni radovi budu gotovi koncem kolovoza / početkom rujna, a konture konačnog izgleda počele su dolaziti do izražaja.

- Predmetni radovi odnose se na planiranje površina na način kako je projektom predviđeno u tri etaže s projektnim nagibima pokosa. Nova ploha koju je već Grad svojevremeno počeo raditi je skoro gotova do II. etaže dok se malo sporije radovi odvijaju na staroj plohi, a intezitet radova je za sada sukladan ugovorenoj dinamici, kazao je Marko Lugović, pročelnik Upravnog odjela za komunalno-vodni sustav, zaštitu okoliša i graditeljstvo.

Ugovor za izvođenje radova je potpisan s tvrtkom Bemix, a nadzor projekta vrši tvrtka Hidroplan d.o.o.

Radovi su ugovoreni javnim natječajem u bruto iznosu od 10.476.472,60kn, dok je usluga nadzora ugovorena u bruto vrijednosti od 205.375,00 kn. Vođenje projekta financiranog od strane Europske unije obavlja tvrtka Maxicon d.o.o..

- Po završetku definiranja svih ploha do projektne visine pristupit će se izradi obodnog procjednog kanala i obodne prometnice s ogradom oko cjelokupne čestice kao i samo ozelenjivanje cijele plohe odlagališta, objasnio je Lugović.

Podsjetimo, Grad Vodice za sanaciju odlagališta Leć dobio je sredstva na temelju Javnog poziva Ministarstva zaštite okoliša, a projekt će se najvećim dijelom financirati sredstvima iz Kohezijskog fonda.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 16.239.667,91 kuna, a ministarstvo njegovu provedbu financira s 12.766.377,72 kuna što predstavlja 85 % ukupnih prihvatljivih troškova i najviši je mogući iznos sufinanciranja ukupno utvrđene vrijednosti prihvatljivih izdataka projekta.

Ostatak iznosa, u visini deset postotne ukupne vrijednosti projekta, sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grad Vodice preostalih 5 %, što iznosi manje od milijun kuna.

Izvor: infovodice.com